Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu vodorovná

Projektek

AZ IPOLY-HIDAK NEMZETKÖZI KONFERENCIA ZÁRÓNYILATKOZATA
 
                A Szlovák Köztársaság határmenti községei és regionális civil szervezetei által létrehozott Ipežský Euroregión rendezésében 2003. október 25-én „Ipoly-hidak“ címmel megtartott tanácskozás résztvevői az alábbi nyilatkozatot fogadták el:
                Az Ipoly folyó két partját azon a szakaszon, amelyet 1920-ban mintegy 160 km hosszúságban államhatárrá minősített az első világháborút lezáró békeszerződés, eredetileg 47 híd kötötte össze. Ezeket a hidakat a békeszerződés aláírása után az államhatalom lebontotta. Azóta csak 3 hidat sikerült újjáépíteni. Így az Ipoly nem csupán határfolyóvá lett, de a természetes emberi életet megbénító folyóvá vált.
                A hidak korábban a folyó két partján élő családokat, azonos kultúrájú és azonos nyelvű embereket, a gazdasági - és üzleti életet kötötték össze. Lehetővé tették az orvosi ellátás biztosítását a legrövidebb úton. Ezek a hidak teremtették meg ebben a térségben a normális, emberhez méltó élet alapfeltételeit: a közlekedést, a gazdasági fejlődést, az emberek közötti kapcsolatot, a kultúrák nagy találkozását. Régen a folyó két átelleni partján, egymástól 2-3 km-re lévő községek lakói a hídon át látogatták egymást, ma esetenként 60 km-t kell utazniuk, hogy találkozhassanak. Ez nem csupán antihumánus állapot, de környezetvédelmi szempontból is tarthatatlan.
                Az Ipežský Euroregión és az Ipoly Eurorégió tagjai eltökélték, hogy visszaállítják ebben a térségben a normális európai életet. Eddig ezt az államhatárok nehéz átjárhatósága akadályozta. Viszont 2004. május 1-től mind Szlovákia, mind Magyarország az Európai Unió tagjává válik, ezért lebonthatók lesznek az eddigi államhatárok emelte akadályok. Hiszen az Európai Unió egyik legfontosabb alapelve a határok nélküli Európa megteremtése.
 
Ennek érdekében a konferencia javasolja:
-          Szlovákia és Magyarország kormányfőinek legközelebbi találkozóján szülessen elvi megállapodás az Ipoly-hidak újjáépítéséről és a régió közlekedési vonalainak felújításáról,
-          a két állam kormánya közötti vegyesbizottság 1 éven belül tűzze napirendre az Ipoly-hidak újjáépítésének és a régió közlekedési vonalai felújításának kérdését,
-          2007-ig a két állam kormányának támogatásával készüljön el a térség újjáépítendő Ipoly-hidainak kivitelezési terve és az ehhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések.
                Az Ipežský Euroregión és az Ipoly Eurorégió, valamint a konferencia résztvevői kérik az Európai Uniót, hogy segítsen a térségnek visszatérni az európai emberhez méltó életbe, hogy megszűnhessen a határ embereket elválasztó jellege, a 20. század egyik legsötétebb öröksége.
                Ne csak a Rajna-mente legyen a választóvonal nélküli Európa része, de az Ipoly-mente is azzá válhasson; a nemzetek és a régiók Európájának része legyen.

 

ma 2019.05.27 van

ma Iveta névnapja van

webygroup

Slovenská verzia
Deutch version
English version

40563741

2019.05.27 van
Főoldal