Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu vodorovná

Városi szimbólumok

 

 

Kék pajzson aranyszínű négyeshalom felett arany nyolcágú csillag és ezüst hold.
 
Ipolyság legrégibb /a 17. sz. 60-as éveiből/ ismert jelképe egy 1665-ös /vagy 1667-es/ köriratos pecsétnyomóról származik, mely zöld mezőben püspöksüveges, jobb kezében pásztorbotot tartó prépostot ábrázol. A XIX. század végéről ismert ennek a motívumnak Targányi K. magyar címermetsző által készített változata: kék pajzson zöld pázsiton álló püspök ezüstszínű ruhában.
Mivel a hagiografikus jelképek nem feleltek meg teljes mértékben a címertani követelményeknek, a város 1974-ben elfogadta a Püspöki Nagy Péter tervezte új címert. A kék és aranyszínű felezett pajzs felső /kék/ felében arany félhold, míg az aranyszínű alsó részben asszimetrikus ötágú vörös csillag helyezkedett el. A két részt elválasztó hullámos vonal négy ságot – a város körüli dombokat – ábrázolt. Az égitest-ábrázolásokat az egykori Hont vármegyei címerből vette a tervező: a félhold a török hódoltsági időszakot, a csillag a jelent szimbolizálta. Mivel ez az új változat eltért a megszokott szlovákiai címérértelmezéstől, a címertani bizottság már 1984-ben javasolta a városnak megváltoztatását. Az újabb címerváltozatot dr. Ladislav Vrtež dolgozta ki. Szerinte az addigi címerértelmezés alapjaiban nem változott, csak jobban érvényesítette a hagyományos szlovákiai címertani felfogást. Javaslata: a kék pajzson elhelyezkedő négyeshalom felett látható az aranyszínű nyolcágú csillag és az ezüst félhold. Ezt a változatot ajánlotta 1986. május 28-án elfogadásra a címerbizottság is, így a városi képviselő-testület 1987. október 15-én elfogadta Ipolyság új címerét.
 
 
 
 

 

ma 2019.05.27 van

ma Iveta névnapja van

webygroup

Slovenská verzia
Deutch version
English version

40568673

2019.05.27 van
Főoldal